SAVVAĻAS DZĪVNIEKU FOTOGRAFĒŠANA

Gūstiet vispusīgu pieredzi dabā ar Canon PowerShot ZOOM

Kompakta, jaudīga un vienkārši lietojama: uzziniet, kāpēc šī portatīvā kamera ir lieliski piemērota savvaļas dzīvnieku fotogrāfiem, kuri vēlas notvert visus mirkļus.
Vīrietis, kas stāv starp kokiem un izmanto kameru PowerShot ZOOM.

Jebkurš savvaļas dzīvnieku mīļotājs zina, cik svarīgs ir attālums. Ja būsiet pārāk tālu, neredzēsiet, kas notiek; ja pārāk tuvu — riskēsiet aizbaidīt dzīvnieku. Ja vien neesat profesionālis ar smagu telefoto objektīvu, jums var šķist grūti pārvest mājās šos elpu aizraujošos skatus. Šādos gadījumos parocīga ir Canon PowerShot ZOOM kamera. Šajā monokulāra formas kamerā ir viss nepieciešamais — tā ir klusa un diskrēta, ar ārkārtīgi lielām tālummaiņas iespējām, ļaujot redzēt vairāk, kā arī fotografēt un filmēt savvaļas dzīvniekus. Pietiekami maza, lai to turētu vienā rokā, un pilnībā automātiska — tā rūpējas par fotografēšanu, ļaujot izbaudīt šo pieredzi.

Jaunais dabas aizsardzības speciālists, blogeris un fotožurnālists Tolga Aktas paņēma līdzi Canon PowerShot ZOOM kameru, dodoties dabā netālu no mājām Sevērnas upes apkārtnē Glosteršīrā, Lielbritānijā. Tolga ir no Londonas dienvidiem, viņam ir 28 gadi, un viņš pašlaik studē, lai iegūtu maģistra grādu lietišķajā ekoloģijā Glosteršīras Universitātē. Viņš ir piedalījies pētniecības projektos dabas aizsardzības jomā, tostarp sadarbojoties ar organizācijām “Wildlife ACT” un “The Mammal Society”. Viņš dalās ar savu kaislību uz dabu ar pasauli, rakstot un publicējot fotogrāfijas blogā “Ways of the Natural World”. “Daba mani ir iedvesmojusi vairāk, nekā varu jums izstāstīt,” viņš saka. “Mēs esam nesaraujami saistīti ar dabu, un dažkārt mēs to aizmirstam.”

Svarīgi brīvā dabā: ceļošana ar vieglu somu

Vīrietis, kas stāv pie kanāla un tur Canon PowerShot ZOOM.

PowerShot ZOOM ir viegla un kompakta kamera, ko var turēt vienā rokā vai piekārt ar aukliņu pie delnas. Līdz ar to tā ir ļoti ātri lietojama un sniedz iespēju līdz minimumam samazināt fotografēšanas aprīkojumu.

Ziedmuša, kas atpūšas uz Canon PowerShot ZOOM uz koka celma.

Canon PowerShot ZOOM ir pilnībā automātiska — kad ieraugāt kaut ko burvīgu, varat vienkārši nomērķēt un uzņemt to. “Kad esmu ar kameru, man patīk uzņemt attēlus, Iai saglabātu atmiņas,” saka Tolga. “It īpaši ja palaimējas ieraudzīt retu savvaļas dzīvnieku vai man apkārt ir elpu aizraujoša dabas ainava.”

Kad Tolga dodas dabā, viņš dod priekšroku vieglai somai. “Es parasti cenšos izmantot minimālu aprīkojumu, kas ļauj pievērst uzmanību apkārtnei nevis tam, kas manā somā,” viņš saka. Galvenais ir izturīgi apavi, ūdensnecaurlaidīgs apģērbs, piezīmju grāmatiņa un pildspalva, uzkodas, ūdens, kafija un universālais kabatas nazītis. Protams, parasti viņš iepako arī binokli un savu fotografēšanas aprīkojumu.

Pētot Glosteršīras kanālus, laukus un dabas rezervātus ar Canon PowerShot ZOOM, Tolga varēja samazināt sava aprīkojuma apjomu, pateicoties tā pielāgojamībai. “PowerShot ZOOM bija gan mana kamera, gan binoklis, kas ļāva man ievērojami samazināt somas svaru.”

Kad kamera PowerShot ZOOM ir uzlādēta ar USB vadu, ar to varat uzņemt līdz 150 kadrus vai 60 minūšu video materiālu (vienā reizē filmējot 10 minūtes) pirms atkārtotas uzlādes. Varat uzņemt un saglabāt vairāk attēlu — tas atkarīgs no tā, vai izmantojat microSD, microSDHC vai microSDXCon karti.

Kameru PowerShot ZOOM var arī uzlādēt ar lādētājakumulatoru, un to var uzlādēt ar USB vadu mašīnā, kamēr atrodaties ceļā.* Attēlus varat pārsūtīt uz viedtālruni, izmantojot Canon Camera Connect lietojumprogrammu.

Apzināta tikšanās ar savvaļas dzīvniekiem

Vīrietis, kas dodas cauri kokiem, turot kameru PowerShot ZOOM vienā rokā.

Strādājot dabas aizsardzībā, Tolga no pieredzes ir mācījies, ka ir svarīgi ar visu būtību ienirt vidē, nevis steigties un fotografēt visu, ko redz savā priekšā. “Jūs vienkārši nekad nezināt, kad varēsiet atgriezties kādā vietā, tāpēc vispirms vienkārši to izbaudiet,” viņš saka.

Meža pīles mātītes tuvplāns.

Tolga ieraudzīja meža pīles mātīti, atpūšoties netālu no kanāla. “Pīles ir viena no daudzajām ūdens putnu sugām, kas šad un tad apmeklē šo vietu vai dzīvo tajā visu gadu,” viņš saka. Canon PowerShot ZOOM ar ietverto attēla stabilizāciju nodrošina skaidrus attēlus, kad uzņemat kustībā, piedāvājot iegūt vispusīgu pieredzi konkrētajā mirklī. Uzņemts ar Canon PowerShot ZOOM ar 800 mm, 1/500 s, f/6.3 un ISO100. © Tolga Aktas

Tolgam savvaļas dzīvnieku vērošana nozīmē mierīgāku un apzinātāku dzīves ritmu. “Es domāju, ka ir svarīgi lielāko daļu laika pavadīt, vērojot dabu sev apkārt,” Tolga paskaidro, “klausoties skaņās, saožot dažādās vides smaržas un pieskaroties dažādiem bioloģiskiem veidojumiem, jo katrs no tiem sniedz citādu sajūtu.”

Tas patiešām bija svarīgi ceļojumā uz Dienvidāfriku 2018. gadā, kur viņš pētīja apdraudētās sugas. “Es biju tik sajūsmināts, ka esmu tur; es fotografēju burtiski visu! Šādi var palaist garām daudz brīnišķīgu mirkļu,” viņš saka.

Kad Tolga atgriezās Dienvidāfrikā pēc viena gada, lai piedalītos projektā par savvaļas suņu un lauvu aizsardzību, viņš vairāk apzinājās savu klātbūtni. “Man bagāžā nebija pārāk daudz aprīkojuma, un es varēju vienkārši saplūst ar dabas pasauli un būt par liecinieku visam Dienvidāfrikas skaistumam, ko tā man piedāvāja.”

Kameru PowerShot ZOOM ir vienkārši lietot, un tā sniedz vispusīgāku pieredzi savvaļas dzīvnieku vērošanā.

Novērojiet no attāluma

Lilijas, kas peld uz dīķa virsmas.

PowerShot ZOOM sniedz iespēju fokusēt sīkas detaļas, nepieejot tuvumā, kas lieliski noder, uzņemot tramīgus un neparedzamus savvaļas dzīvniekus. Uzņemts ar Canon PowerShot ZOOM ar 100 mm, 1/640 s, f/5.6 un ISO100. © Tolga Aktas

Zaļa spāre, kas atpūšas uz peldoša zariņa mierīgā dīķī ar lilijām.

Šī spāre uz ūdens tika uzņemta ar 400 mm tālummaiņu, tomēr ar PowerShot ZOOM varat piekļūt vēl tuvāk. Uzņemts ar Canon PowerShot ZOOM ar 400mm, 1/500 s, f/6.3 un ISO125. © Tolga Aktas

Atrodoties tālumā vai vietējā apkārtnē, Tolga pret savvaļas dzīvniekiem izturas ar vienlīdz lielu cieņu. Tas nozīmē izvairīties no pēkšņām skaņām vai kustībām, kas tos varētu nobiedēt, netraucēt tos dabiskajā vidē un vienmēr respektēt. “Nav vajadzības pieskarties dzīvniekiem vai apdraudēt viņu drošību sava pašlabuma dēļ,” viņš uzsver. “Vislabāk novērot tos no attāluma, nevis pieejot pārāk tuvu.”

Tuvplānā uzņemta zaļa spāre ar gaisā paceltiem spārniem, kas atpūšas uz peldošas nūjiņas dīķī.

Izmantojot maksimālo tālummaiņu, PowerShot ZOOM var uzņemt ar 800 mm, kas ļauj skaidri un detalizēti redzēt šo spāri, salīdzinot ar 100 mm tālummaiņu. Uzņemts ar Canon PowerShot ZOOM ar 800 mm, 1/500 s, f/6.3 un ISO160. © Tolga Aktas

Vīrietis, kas tur Canon PowerShot ZOOM vienā rokā.

PowerShot ZOOM ir aprīkota ar skatu meklētāja dioptriju korekciju, ko var noregulēt atbilstoši savai redzei, un kompakto ierīci var izmantot, turot rokā vai liekot pie acs, līdz ar to tā ir pieejamāka vairāk cilvēkiem.

Tolga bija pārsteigts, ka Canon PowerShot ZOOM, neskatoties uz kompakto lielumu, lepojas ar jaudīgām tālummaiņas iespējām, kas ir līdzvērtīgas 400 mm telefoto objektīvam, un ar iespēju izmantot digitālo tālummaiņu līdz 800 mm. “Kamera bija viegla un pēc ieslēgšanas uzreiz gatava lietošanai, neiztraucējot savvaļas dzīvniekus. Un, pateicoties iespējai izmantot 100 mm, 400 mm un 800 mm tālummaiņu, ko var mainīt, nospiežot vienu pogu, tiek piedāvāta neticama brīvība!”

Uzņemiet katru detaļu

Tuvplāns ar divām kaijām, kas atpūšas uz jumta.

Tolga saka, “Visai mums apkārt esošajai dabas pasaulei ir tikpat daudz tiesību būt šeit kā mums.” Ja jūsu fotografējamais objekts ir augstu un tālu, kokā vai uz jumta, jūs joprojām varat uzņemt detalizētus attēlus, pateicoties šīs kompaktās ierīces tālummaiņas iespējām. Uzņemts ar Canon PowerShot ZOOM ar 800 mm, 1/640 s, f/6.3 un ISO100. © Tolga Aktas

Rokas formāta lielumam un intuitīvajai PowerShot ZOOM funkcionalitātei ir liels potenciāls, lai skatītu un uzņemtu attēlus, un elektroniskais skatu meklētājs atbilst Canon bezspoguļa kamerām. Līdz ar to Tolga varēja uzņemt augstas izšķirtspējas attēlus ar augstu esošām radībām, kā arī smalkiem koku rakstiem. “Ja vēlējos uzņemt kaiju uz jumta ar 400 vai 800 mm tālummaiņu, tā nebija nekāda problēma. Vai arī, ja vēlējos uzņemt priedē esoša čiekura detaļas, varēju paļauties uz šo mazo kameru,” viņš saka. “Visvairāk man patīk optiskā attēla stabilizācija, kas ļāva uzņemt ārkārtīgi asas fotogrāfijas un video materiālu. Parasti man dreb rokas, tāpēc priecājos, ka Canon man palīdzēja.”

Izbaudiet mirkli

Vīrietis, kas nosēdies ārā, skatoties savvaļas dzīvnieku fotoattēlus savā tālrunī un turot rokās Canon PowerShot ZOOM.

Savienojot viedtālruni ar Canon Camera Connect lietojumprogrammu, var skatīt, lejupielādēt un kopīgot attēlus, kamēr joprojām esat ārā.

Vīrietis, kas atrodas mežā, ievieto Canon PowerShot ZOOM kameru kabatā.

Kompaktā Canon PowerShot ZOOM kamera ir lieliski piemērota pastaigām brīvā dabā, un to var ērti ielikt somā vai pat kabatā.

Varat nēsāt monokulāra formas Canon PowerShot ZOOM, neaizņemot rokas, pateicoties glītai rokas siksniņai un tās 145 g svaram, kas ir mazāks nekā daudziem viedtālruņiem. Kamera ir radīta vienkāršai lietošanai un ir pilnībā automātiska, savukārt automātiskā izsekošana palīdzēs uzņemt skaidrus, asus kadrus pat ar visizvairīgākajiem savvaļas dzīvniekiem.

Atšķirībā no viedtālruņa, Canon PowerShot ZOOM nav aprīkota ar lietotnēm, kas novērš uzmanību un var kavēt mirkļa notveršanu. Tomēr, ja izvēlaties ņemt līdzi savu tālruni, varat izmantot Canon Camera Connect lietojumprogrammas tiešo skatu, lai dalītos savā pieredzē ar citu novērotāju, kamēr persona, kas izmanto kameru, visu redz skatu meklētājā.

Jūs varat arī apskatīt savus attēlus PowerShot ZOOM elektroniskajā skatu meklētājā, un, pateicoties ietvertajam Bluetooth un Wi-Fi savienojumam, varat vienā mirklī kopīgot šos mirkļus ar pasauli, izmantojot sociālos medijus, kad no jauna izveidojat savienojumu.

Ierīce, kas noder ikkatram

Vīrietis pārgājienā, skatoties cauri Canon PowerShot ZOOM kamerai.

Tolgam patika pastaigas laikā brīvā dabā paņemt līdzi kameru PowerShot ZOOM, jo tā paplašināja viņa pieredzi un sniedza iespēju ieraudzīt dabas objektus tuvplānā, tos neiztraucējot. “Varat vienkārši to ieslēgt un priecāties par to, kurp tā jūs aizved, uzņemot svarīgus mirkļus,” viņš saka.

Jums nav jābūt profesionālam dabas aizsardzības speciālistam vai pieredzējušam fotogrāfam, lai Canon PowerShot ZOOM kamera būtu jums noderīga. “No dabas mīļotāja un putnu vērotāja viedokļa tas ir lielisks rīks, lai uzlabotu jūsu pieredzi līdzās jebkādiem citiem rīkiem, ko parasti ņemat līdzi,” saka Tolga. “Bet tas nekādā ziņā nav ekskluzīvs: tā ir universāla ierīce, ko es ieteiktu ikvienam, kam patīk uzturēties brīvā dabā.”


Autors Reičela Sīgala Hamiltone (Rachel Segal Hamilton)


*Var uzlādēt, izmantojot C tipa USB vadu. Kameras komplektācijā nav lādētāja. Minimālās uzlādes prasības ir ar USB PD saderīgs strāvas avots, kas nodrošina vismaz 5 V, 1,5 A ar USB C tipa izvadu un izmanto komplektācijā iekļauto vadu, kas savieno divus USB C tipa kontaktus.

Saistīti produkti

Saistītie raksti

  • PORTATĪVAS KAMERAS

    Skatiet tālāk: PowerShot ZOOM

    Uzziniet, kāpēc šī kabatas formāta kompaktkamera ir lieliski piemērota ģimenes piedzīvojumiem.

  • SAVVAĻAS DZĪVNIEKI

    Monokulārs vai binoklis — kas ir labākais putnu vērošanai?

    Canon PowerShot ZOOM ir kabatas formāta monokulāra kamera, kas ir lieliski piemērota putnu vērošanai, bet kā to salīdzināt ar Canon binokļiem?

  • DABAS FOTOGRAFĒŠANA

    Daba melnbaltās krāsās

    Veidojiet pārsteidzošus melnbaltos dabas attēlus ar PowerShot G7 X Mark III.

  • SAVVAĻAS DZĪVNIEKI

    Kā fotografēt putnus

    Padomi un labākā fotoaparatūra putnu fotografēšanas iesācējiem.