Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmane (Ulla Lohmann)

EOS 5D Mark IV Zemes ekstrēmākajās vietās

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Pētnieks


Ekspedīciju fotogrāfe un fotožurnāliste Ulla Lohmane (Ulla Lohmann) bija viena no pirmajām, kura izmantoja EOS 5D Mark IV, pakļaujot to visnopietnākajiem pārbaudījumiem. Mēs atklājam izaicinājumus, ar kuriem viņa sastapās, ar Canon jaunāko 5D sērijas kameru dodoties uz Vanuatu vulkānu...

Klusā okeāna dienvidu daļa ir slavena ar debeszilām jūrām, baltām smilšu pludmalēm un folklorizēti romantiskām salām. Tomēr šajā pasaules daļā ir arī cita, daudz bīstamāka puse, uz kuru izvēlējās doties Ulla Lohmane. Ja rūpīgi ieskatās, vienā no daudzo vulkānu virsotnēm, kas izkaisīti 82 salās, veidojot Vanuatu arhipelāgu, varat pamanīt bezbailīgo Canon pētnieci ar kameru rokās...

“Es tur biju ar kameru saistībā ar uzkodu uzņēmuma pasūtījumu,” Ulla skaidro. “Viņi lūdza mani turp doties un, izmantojot manu pieredzi vulkānu fotografēšanā, uzņemt dažus pārsteidzošus attēlus ar kāda tortillas čipsa iedomu ceļojumu no tā izveides līdz nokļūšanai paciņā. Protams, tā ir fikcija, bet viņi vēlējās apspēlēt ‘īpaši asas’ emocijas, tāpēc es ar kameru devos 600 metru dziļā aktīvā vulkānā, kur bijām tikai 50 metru attālumā no aktīvas lavas ezera. Tā bija viskarstākā vieta, kādā jebkad esmu bijusi, un es pat neapēdu nevienu viņu čipsi!”

KARSTI, BET BEZ RŪPĒM...

Ulla ir ļoti pieprasīta, jo viņai ir pieredze sarežģītās uzņemšanas situācijās. Canon inženieri bija īpaši ieinteresēti, kā EOS 5D Mark IV darbojas ekstrēmās situācijās un temperatūrās, nemaz nerunājot par to, kā tā pilnīgi skaidri uzņem spožo izkusušo lavu un tumšo klinšu detaļas ar tās pilnīgi jauno 30,4 megapikseļu CMOS sensoru.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla atminas: “Šī kamera patiešām ir pakāpi labāka fotografēšanai ar lielu ISO. ISO diapazons tai ir 100–32 000 (paplašināms no 50 līdz 102 400). Kad esi vulkāna vidū, redzi, ka tajā ir milzīgs dinamiskais diapazons un kameras sensoram var būt sarežģīti ierakstīt visas detaļas. Tomēr vēlāk aplūkojot failus 5D Mark IV LCD ekrānā, es varēju redzēt gan tumšus, gan spožus izcēlumus, kas bija pārsteidzoši labi uzņemti. Tobrīd es sapratu, ka tā tiešām ir ļoti īpaša kamera...”

"Aizsardzība pret laikapstākļiem ir neticama,” viņa atminas. “Ja ar to var strādāt Vanuatu vulkānā, ar to var strādāt praktiski visur!"

Canon pētniece Ulla Lohmane pietuvina lavas ezeru kāda aktīva Vanuatu vulkāna pamatnē.

Vulkāna dzīlēs Ulla atklāja, cik labs ir EOS 5D Mark IV skārienekrāns un cik ļoti tas atvieglo viņas darbu. “Bija tik fantastiski izmantot tiešā skata skārienekrānu. Karstumizturīgo cimdu valkāšana parasti rada darbības problēmas, jo pirksti nav pietiekami izveicīgi, bet ar jauno skārienekrānu es varēju regulēt iestatījumus un iestatīt fokusu un asumu kameras otrā pusē, vienkārši pieskaroties LCD ekrānam. Man tā ir intuitīvāka ātrākai uzņemšanai. Videoklipiem tā ir vēl labāka, jo filmēšanas laikā var fokusēt — tas ir tik parocīgi. Turklāt ar tiešo skatu var fokusēt līdz EV-4, kas ir lieliski darbam vājā apgaismojumā.

“Arī kameras aizmugurē ir jauna poga, kas ļauj mainīt fokusa punktus, kamēr skatāties skatu meklētājā. Visi šie uzlabojumi ir loģiska kameras 5D Mark III attīstība. Un tā ir ļoti parocīga, turot rokā. Tā ir vieglāka, līdz ar to ērtāk pārnēsājama, salīdzinot ar veco modeli. Tam ir liela nozīme, jo īpaši, kad kāpju augšup vai lejup vulkānā.”

INTUITĪVAS ATTIECĪBAS

Lielākā daļa fotogrāfu pavada kādu laiku, mēģinot izprast kameru un to, kā iegūt vislabākos rezultātus. Canon pētnieki ir ļoti īpaša cilvēku grupa, un tiek augstu vērtētas viņu attiecības ar Canon inženieriem, kas nozīmē, ka viņi var paņemt un izmantot attīstības stadijā esošu modeli, tiklīdz tas izveidots, lai iegūtu ar to vislabākos rezultātus. Ulla nav izņēmums. “Es to saņēmu aptuveni vienu dienu pirms došanās uz Vanuatu un drīz vien jau izmantoju aktīvā vulkānā. Man bija vienkārši pāriet no EOS 5D Mark III uz 5D Mark IV, jo korpuss ir tāds pats un arī vadīklas ir ļoti līdzīgas, līdz ar to tā ir ļoti intuitīvi lietojama jebkuram EOS 5D sērijas kameras lietotājam.”

Ulla ātri vien uzslavēja augsto aizsardzības līmeni pret laikapstākļiem, ko ļoti drīz pārbaudīja vulkāna putekļi un pelni, kā arī lietus un mitrums. Īpašu blīvju izolācija aizsargā kartes vāciņu, bet gumijas pārklāji aizsargā kameras HDMI, USB, austiņu un mikrofona portus — tagad ir uzlabota aizsardzība, salīdzinot ar iepriekšējām 5D sērijas DSLR kamerām, — tas nozīmē, ka 5D sērija joprojām ir fotožurnālistu izvēle. “Aizsardzība pret laikapstākļiem ir neticama,” viņa atminas. “Ja ar to var strādāt Vanuatu vulkānā, ar to var strādāt praktiski visur!”

“Esmu vienmēr izmantojusi visu kameru klāstu. Tā ir man ideāli piemērota sistēma. Pārsteidzošā kvalitāte un mazais svars izpētes fotogrāfam nozīmē to, ka tā ir perfekta kamera visām vajadzībām. Es negribēju to dot atpakaļ!”

4K FILMU VEIDOŠANAS IZPĒTE

Ulla galvenokārt uzņem fotoattēlus, tomēr, līdzīgi kā daudzi laikabiedri, izpēta iespējas savu prasmju kopumam pievienot arī filmu veidošanu. Fakts, ka ar EOS 5D Mark IV var uzņemt 4K filmas, padara filmu izprašanas vēlmi vēl neatvairāmāku.

“Tā ir pārsteidzoša iespēja būt fotogrāfam, ja ir kamera, kas var uzņemt 4K filmas vienlīdz labi kā īpaši detalizētus attēlus. Man patīk, ka ir papildu kartes slots — tas bija fantastiski, ka varēju turpināt uzņemt un filmēt lavu 4K formātā. Man patīk, kā 4K formātā tiek apgriezti attēli uz sensora, un filmu uzņemšanai nav jālieto garie objektīvi.”

“Es tiešām ceru izmantot šo opciju turpmākajiem pasūtījumiem. Filmu veidošana ar nepārspējamo tiešā skata ekrānu — kas ir īpaši ass un detalizēts, — ir tik vienkārša kā pogas piespiešana.”

Šeit ar mazo aizslēga ātrumu tiek demonstrēti aktīvā vulkāna milzīgie izmēri un lavas izšļākšanās veidotais priekšnesums.

ATTĒLA SAGLABĀŠANA

Kamerai EOS 5D Mark IV ir vairākas papildu attēlu apstrādes tehnoloģijas, kas aizgūtas no EOS-1D X Mark II un paredzētas izcilu rezultātu iegūšanai mirklī, kad tiek nospiesta aizslēga poga. Funkcija Digital Lens Optimizer, kas iepriekš bija Canon izcilajā programmatūrā Digital Photo Professional, ir pievienota kā funkcija Fine Detail Picture Style, kas iepriekš bija EOS 5DS un 5DS R augstas izšķirtspējas DSLR kamerās, to papildinot ar uzlabotu perifēro spilgtumu, kropļojumu un hromatiskās aberācijas koriģēšanas funkcijām, kā arī Auto White Balance iestatījumiem. Un ir arī kas ļoti īpašs: Dual Pixel RAW.

“Es apguvu visu par opciju Dual Pixel RAW,” Ulla atceras. “Tā man šķiet interesanta tehnoloģija. Tas bija tiešām noderīgs papildinājums brīžos, kad nav daudz laika uzņemt portretu, jo fokuss nepārtraukti mainās, piemēram, manos vietējo iedzīvotāju uzņēmumos, kuros viņi lec no vīteņiem (no tās cēlusies gumijlēkšana). Tā tiek saglabāts mirklis. Kamera ieraksta ainu ar divām fotodiodēm, kas izveido divus attēla slāņus. Tas ir fantastiski, jo pēcapstrādē var koriģēt maksimālā asuma punktu, ja tas attiecīgajā situācijā nepieciešams. Tas nozīmē, kas asumu var rūpīgi kontrolēt pēcapstrādē.”

"šī ir kamera, kas pacieš skarbus apstākļus un joprojām turpina darboties."

“Es izmantoju arī GPS, kas ir lieliska funkcija atrašanās vietas informācijas ierakstīšanai salās. Tā nepatērē arī daudz akumulatora jaudas un ir patiešām noderīgs kameras 5D Mark IV papildinājums manās ekspedīcijās. Patiesībā šajā kamerā nav nevienas lietas, ko es nekad neizmantotu. Parakstu informāciju varu ierakstīt tieši attēla failā, pateicoties IPTC, un es varu nosūtīt attēlus uz savu planšetdatoru vai viedtālruni, izmantojot Wi-Fi. Savienojuma opcijas ir vienkārši lieliskas.”

“Kad cilvēki man jautā, kāpēc iegādāties jaunāku modeli, atbilde ir vienkārša: šī ir kamera, kas pacieš skarbus apstākļus un joprojām turpina darboties.”

Vanuatu salas ir bagātas ar tradicionāliem festivāliem un rituālām ceremonijām.

Vēstnieki un stāsti

Canon vēstnieks Lorenco Agviss (Lorenzo Agius) lieto EOS 5D Mark IV

Iedvesma

Atklājiet, kā EOS 5D Mark IV darbojas profesionālu fotogrāfu rokās

Uzziniet vairāk