Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

SPORTA FOTOGRAFĒŠANA

Uzņemiet ievērības cienīgus sporta notikumu fotoattēlus, izmantojot šos eksperta fotografēšanas padomus

Savā 40 gadus ilgajā karjerā Deivs Rodžers (Dave Rogers) (Getty fotogrāfs) ir uzņēmis dažus no slavenākajiem kadriem regbija vēsturē. Viņš ir atradies laukuma malā visos Pasaules kausos regbijā, sākot ar pašu pirmo 1987. gadā. Šogad Deivs katru dienu būs kopā ar Anglijas komandu Japānā. Neatkarīgi no sporta veida, kuru fotografējat, uzziniet Deiva 10 svarīgākos padomus un paņēmienus, kā iegūt labākas sporta fotogrāfijas.

Deiva interese par fotografēšanu sākās pusaudža vecumā 1970. gadu sākumā, kad viņš redzēja Anglijas futbola komandas “Wolverhampton Wanderers” spēli. Viņš atminas savu interesi ne tikai par to, kas notika uz spēles laukuma, bet arī par aizkadra notikumiem ― it īpaši par laukuma malās stāvošajiem fotogrāfiem.

Pēc pirmajiem panākumiem, iegūstot darbu vietējā avīzē, kas kā pats fotogrāfs saka bija “prasmes, apņēmības un mazliet veiksmes apvienojums”, Deivs ir izcīnījis savu vietu sporta fotogrāfijas slavas zālē. Viņš ir iemūžinājis tādus slavenus mirkļus kā Jaunzēlandes spēlētāja Džona Lomu (Jonah Lomu) un Anglijas spēlētāja Maika Keta (Mike Catt) cīņu Pasaules kausā regbijā 1995. gadā, Nelsona Mandelas trofejas pasniegšanu “Springboks” kapteinim Fransuā Pināram (Francois Pienaar) 1995. gadā, simbolizējot Dienvidāfrikas apvienošanos pēc gadiem ilgā aparteīda, kā arī Džonija Vilkinsona (Jonny Wilkinson) papildlaikā gūto dramatisko drop-golu, kas izcīnīja Anglijas uzvaru 2003. gada Pasaules kausā regbijā, kā arī citus nozīmīgus mirkļus.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Deiva slavenākais fotouzņēmums ir tapis 2003. gada Pasaules kausā regbijā. Fotogrāfijā redzams toreizējais Anglijas komandas kapteinis Martins Džonsons (Martin Johnson), kas izslējies fotogrāfa priekšā, turot rokās paceltu izcīnīto trofeju dažus mirkļus pēc komandas uzvaras turnīrā. Aplūkojot fotogrāfiju, šķietami dzirdams viņa sajūsmas pilnais sauciens, kamēr komandas biedri un fani stadionā svin uzvaru. Regbija spēlētāja lielajās rokās trofeja līdzinās spēļmantiņai, kas mirdz laukumu apspīdošajās prožektoru gaismās.

Kad ieradāmies uz tikšanos ar Deivu, viņš gatavojās 2019. gada Pasaules kausam regbijā Japānā, kur viņš strādās kopā ar Anglijas komandu. Lai sagatavotos braucienam, viņš plānoja savu maršrutu un kārtoja fotoaparatūras komplektu, kā arī ieguva nepieciešamās licences, lai stadionos varētu izmantot kameras tālvadības pultis. Deivs ņems līdzi trīs profesionālus kameru korpusus, objektīvus, trijkājus un statīvus, kā arī ūdensizturīgu aprīkojumu, lai sagatavotos mitrās sezonas laikapstākļiem.

Viņš jau šobrīd prāto par kadriem, kurus vēlētos uzņemt. To neskaitāmo fotoattēlu vidū, kurus Deivs plāno uzņemt turnīra laikā, viņš īpaši cer uz vienu: “Es sapņoju nofotografēt Anglijas komandu, vēlreiz turot rokās Veba Elisa trofeju — Pasaules kausu!”

Šeit Deivs dalās ar saviem eksperta padomiem, kā uzlabot sporta notikumu fotogrāfijas neatkarīgi no sporta veida.

1. Iepazīstiet sporta veidu, kuru fotografējat

“Lielākais izaicinājums ir pārzināt sporta veidu,” saka Deivs. “Iemācieties spēles noteikumus, lai zinātu, ko spēlētāji grib panākt.” Jums būs grūtības sekot līdzi spēles notikumiem, ja nespēsit paredzēt spēlētāja nākamo darbību.

Katrs sporta veids ir atšķirīgs. Salīdzinājumā ar regbiju “futbols prasa lielāku ātrumu gan uz laukuma, gan fotografējot,” saka Deivs. No otras puses — regbijā ir vairāk spēlētāju un cilvēku, kas var traucēt jūsu redzamību un aizsegt kadru, savukārt futbolā “uz laukuma ir mazāk spēlētāju, tādēļ ir labāka redzamība.”

2. Iegādājieties labāko fotoaparatūru, ko varat atļauties

Uzsākot savas fotogrāfa gaitas, Deivs ieguva vietu Britu Nacionālās padomes žurnālistu apmācības kursā, neskatoties uz to, ka viņam nebija kameras. Viņam nācās iegādāties kameru, kuru tolaik varēja atļauties: vecu 35 mm filmu kameru. Ja tikai sākat fotografēt, viņš iesaka pievērst uzmanību “vienkāršai lietošanai, izturībai un kvalitātes attiecībai pret cenu” kā galvenajiem faktoriem. “Pērciet labāko, ko varat atļauties,” iesaka Deivs un skaidro, ka svarīgi ir uzmanīties no viltus ietaupījumiem.

Ja pilns DSLR komplekts šķiet biedējošs vai nav finansiāli pieejams, apsveriet tādas kompaktkameras vai tilta kameras iegādi, kuras funkcijas atbilst sporta notikumu fotografēšanas prasībām. Labākajai Canon tilta kamerai Canon PowerShot SX70 HS ir 65 reižu optiskā tālummaiņa, tā spēj uzņemt 10 kadrus sekundē, un tai ir ātra un precīza automātiskā fokusēšana (AF) ar nepārtrauktas AF opciju, kas palīdz notvert dinamiskus mirkļus.

Lai pilnībā novērtētu Canon objektīvu izlasi, ieguldiet DSLR kamerā, piemēram, Canon EOS 80D, kas ir lieliska izvēle sporta notikumu fotografēšanai.

3. Izvēlieties izturīgu objektīvu

“Standarta objektīvs sporta notikumu fotografēšanai ir Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [un arī šī objektīva vieglāka un jaunāka versija Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], kas ir izcils objektīvs; es bieži izmantoju arī Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Šie objektīvi ir uzticami un spējīgi izturēt daudz triecienu. Fotografējot sporta notikumus, kameras tiek ātri noliktas zemē un ar tām tiek skraidīts apkārt — šādos apstākļos aparatūrai ir jābūt izturīgai.

Ja esat iesācējs, noderīgāks būs 70-200mm objektīvs. Reti kurš izmanto 400 mm objektīvu, līdz nekļūst par lietpratēju.”

Lai ar mazāku budžetu iegūtu līdzīgus rezultātus, apsveriet objektīvu Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM vai Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Abos objektīvos iekļauta Canon slavenā attēla stabilizēšanas (IS) tehnoloģija, kas palīdz novērst neasus attēlus, kas radušies kameras izkustēšanās dēļ. Ja rokas izkustās, arī objektīvā esošais elements izkustās, lai novērstu šīs kustības sekas. Tas nozīmē, ka arī fotografējot ar kameru rokās (neizmantojot trijkāji), jūsu fotogrāfijas būs asas.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Koncentrējieties uz darbību, nevis uz fona notikumiem

“Izvēlieties īsu ekspozīcijas laiku un lielu diafragmu [mazāku f skaitli], jo fonā var būt daudz traucēkļu un uzmanību novērsošu objektu, piemēram, reklāmas stendi utt. Atcerieties — jo plašāk atvērta diafragma, jo mazāk tas viss būs fokusēts. Izpludiniet fona notikumus un mēģiniet izmantot objektīvu ar maksimālo fokusa attālumu tik ilgi, cik vien varat. Izvēlieties ļoti mazu ISO iestatījumu, lai varētu izmantot īsu ekspozīcijas laiku ar šauru diafragmu.”

Triks, ko Deivs iesaka izmantot, lai tiktu vaļā no fona kadrā, ir “atrast augstāku pozīciju, lai laukums būtu redzams no augšas. Ja varat uzņemt kadru, skatoties uz laukumu no augšas, jūs iegūstit tīru, zaļu fonu.”

5. Sēdiet saules gaismā

Deivs uzskata, ka vislabākie fotografēšanas laikasptākļi ir apmācies, bet gaišs laiks, jo vienmērīga gaisma ir visā laukumā un jums nav tik bieži jāpielāgo ekspozīcijas iestatījumi. Tomēr, ja fotografējat saulainā dienā, kad ir spēcīgs kontrasts starp ēnainām un saulainām vietām, “izvēlieties sēdēt saulainajā pusē, bet strādāt ēnas pusē,” saka Deivs. Tādējādi gaisma spīdēs no mugurpuses. “Ja sēžat ēnā un strādājat ar skatu uz saules pusi, var rasties grūtības. Diezgan bieži jūs iegūsit tikai spēlētāju siluetus uz spoža fona. Tādēļ vienmēr apsēdieties saulainajā pusē. Šādi strādājot, iegūsit arī labākas krāsas.”

Strādāt šādā veidā ir visvienkāršāk mazos sporta pasākumos, kur skatītājiem ir ļauts stāvēt kājās un staigāt apkārt pa laukuma teritoriju — jūs varat apskatīt apkārtni un atrast labāko vietu. Pasākumos, kuros ir jāsēž un jāiegādājas biļetes, iespējams, varēsit izvēlēties, kur vēlaties sēdēt. Uzziniet, uz kuru pusi norises vieta ir vērsta un kurā dienas laikā notiek pasākums, lai izvēlētos sēdvietu, kura spēles laikā būs saules apspīdēta. Varat arī lejupielādēt saules gaismas izsekošanas lietotni fotogrāfiem.

6. Meklējiet siluetus

Dažkārt jūs tieši vēlēsities iegūt silueta efektu. Lai to panāktu, iestatiet mazu ISO, samaziniet ekspozīcijas laiku un aizveriet diafragmu (izmantojiet lielu f skaitli). “Jums būs nepieciešams gaišs fons,” pamāca Deivs. “Panāciet nepietiekamu apgaismojumu. Silueta efekts ir iedarbīgs, ja to neizmantojat pārāk bieži. Citādi tas kļūst klišejisks.”

7. Esiet radošs ar izpludinājumu

Kad esat uzņēmis pietiekami labu izlasi ar svarīgiem kadriem, varat izmēģināt ko radošu. Bieži vien iesācēji sporta fotografēšanā kļūst apmāti ar dinamisku notikumu iesaldēšanu, taču Deivs iesaka izmantot izpludināšanu, lai liktu uzsvaru uz ātrumu. Lai to panāktu, iestatiet ekspozīcijas laiku uz 1/15 s. Tomēr viņš norāda, ka “jūs nevēlaties, lai izpludinājuma dēļ nebūtu iespējams saskatīt, ko sportisti dara. Jums jāpanāk, lai seja būtu tik asa, cik vien iespējams.”

Sporta veidos, kuros ir paredzama, lineāra kustība, piemēram, zirgu jāšanā, skriešanā vai motosportā, darbības panoramēšana (pārvietojot kameru, lai sekotu kustīgai personai vai transportlīdzeklim) palīdz uzturēt relatīvi asu objektu un izpludina visu pārējo, liekot uzsvaru uz kustību.

8. Izmēģiniet zemu pozīciju

Lai fotoattēlam piešķirtu dramatisku izskatu, Deivs iesaka izmēģināt zemāku pozīciju. “Ja brīdī, kad spēlētājs jums tuvojas, ieņemat zemu pozīciju, izskatās, ka viņš ir pacēlies gaisā.”

Šo stratēģiju Deivs izmantoja, lai uzņemtu savu slaveno fotogrāfiju ar toreizējo Anglijas komandas kapteini Martinu Džonsonu, kas fotogrāfijā redzams, turot rokā 2003. gada Pasaules kausu regbijā. Ieņemot zemāku pozīciju nekā Martinam, viņš uzsvēra jau tā augumā lielā regbija spēlētāja staltumu un spēku.

Saistīti raksti
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTA FOTOGRAFĒŠANA

Spraigas darbības fotografēšana: profesionāļa padomi

Uzziniet vairāk par ekstrēmo sporta veidu fotografēšanu šajā mentora sesijā ar kalnu riteņbraukšanas meistaru.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

DARBĪBA

“Vienmēr izdariet visu iespējamo, lai iegūtu labāku fotogrāfiju”

Ekstrēmo sporta veidu fotogrāfs Ričards Velčs (Richard Walch) par to, kas ir viņa dzinējspēks, fotografējot fantastiskos slēpošanas un snovborda kadrus.

The story behind the shot

SPORTA FOTOGRAFĒŠANA

Aizkadra stāsts

Pieci profesionāli sporta fotogrāfi piedāvā padomus izcilu sporta kadru uzņemšanai.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Esiet gatavs jebkādai situācijai

“Es ņemu līdzi divas kameras un pēdējā laikā diezgan bieži katram gadījumam pat trīs kameras. Ja ārā līst, es tās pēc iespējas labāk ietinu. Daudzi cilvēki nēsā līdzi cietās somas, bet es ņemu tikai mugursomu. Es ņemu līdzi objektīvus Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, divus kameras korpusus un divus mazas tālummaiņas objektīvus. Ņemu līdzi arī trīs vai četrus rezerves akumulatorus, it īpaši aukstos laikapstākļos, jo tad tie ātrāk izlādējas. Ņemiet līdzi ūdensizturīgus aizsargmateriālus un objektīvu pārsegus — tas vienmēr ir tā vērts. Ja jums tādu nav, ietiniet savu aparatūru plastmasas maisiņā. Šādi jūs ietaupīsit daudz naudas par remontu.”

Deivs izmanto augstākās klases kameru Canon EOS-1D X Mark II, bet pieejamāks variants ir Canon EOS 80D ar magnija sakausējuma korpusu un aizsardzību pret putekļiem un mitrumu — tā ir uzticama kamera jebkuros apstākļos. Tai ir arī izsmalcināta 45 punktu automātiskās fokusēšanas sistēma un ātra nepārtrauktās uzņemšanas funkcija (7 kadri sekundē) ar objektu izsekošanu, padarot to ideāli piemērotu ātro sporta veidu fotografēšanai.

10. Esiet pacietīgs un turpiniet uzņemt fotoattēlus

Vidēji Deivs uzņem ap 2000 fotoattēlu vienā regbija mačā, lai no tiem varētu atlasīt dažus, ar kuriem viņš ir patiešām apmierināts, tāpēc neatmetiet ar roku, ja jūsu sākotnējie uzņēmumi nav tik aizraujoši, kā bijāt cerējis. “Ir ļoti kaitinoši, ja cilvēki stāv priekšā un no aizmugures nevarat neko redzēt vai arī ja kāds paskrien garām kadrā un aizsedz skatu,” saka Deivs. Viņam ir jāizdzēš liela daļa šādu attēlu, tomēr Deivs turpina fotografēt, gaidot uz īsto mirkli. “Daudzi fotoattēli ir nederīgi, taču tagad, kad pieejamas digitālās kameras, jūs zināt, ko sagaidīt, un redzat, kas jums ir izdevies, ieskatoties ekrānā.”

Brīdī, kad beidzot ieraudzīsit īsto fotoattēlu savas kameras ekrānā, zināsit, ka jūsu neatlaidība ir atmaksājusies. Ņemot talkā pacietību, izdomu un pareizo fotoaparatūras komplektu jūsu somā (mēs iesakām: Canon EOS 80D DSLR ar objektīvu Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM vai Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, vai tilta kameru Canon PowerShot SX70 HS), arī jūs varat uzņemt ievērības cienīgas sporta notikumu fotogrāfijas!

Autors: Metjū Bouvens (Matthew Bowen)

Saistīti produkti

Saistīti raksti

Gūstiet iedvesmu — tas ir galvenais noderīgu fotografēšanas padomu, pircēja ceļvežu un informatīvu interviju avots — viss, kas nepieciešams vislabākās kameras vai printera atrašanai un jaunāko radošo ideju īstenošanai.

Atpakaļ uz visiem padomiem un paņēmieniem