Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

SAVVAĻAS DZĪVNIEKU FOTOGRAFĒŠANA

Markuss Varesvuo (Markus Varesvuo) par to, kāpēc kamera Canon EOS 90D ir ideāli piemērota savvaļas dzīvnieku fotografēšanai

Tā kā godalgotais savvaļas dzīvnieku fotogrāfs Markuss Varesvuo (Markus Varesvuo) dzīvo Helsinkos, Somijā, viņš vienmēr ir rokas stiepiena attālumā no dabas, kas viņam sagādā lielu prieku.

Markuss interesējas par savvaļas dzīvniekiem kopš pusaudža gadiem un ir aizrautīgs putnu vērotājs un fotogrāfs. 2005. gadā viņš nolēma savus hobijus padarīt par karjeru un aizgāja no darba uzņēmuma vadībā, lai kļūtu par profesionālu savvaļas dzīvnieku fotogrāfiju.

Markuss vienmēr ir izmantojis Canon kameras — jau sava fotografēšanas ceļa sākumā, kad viņš fotografēja ar fotofilmu kamerām. Tagad, kad viņš ir veiksmīgs fotogrāfs un vairāku putnu fotogrāfiju grāmatu autors, viņš parasti izmanto profesionālā līmeņa ātras darbības kameru Canon EOS-1D X Mark II un super-telefoto objektīvus.

Markuss kļuva par pirmo fotogrāfu Eiropā, kas izmēģināja uzlaboto DSLR kameru Canon EOS 90D. Šajā intervijā viņš paskaidro, kā šī kamera viņam palīdzēja notvert lieliskus kadrus, un atklāj, kā jauni savvaļas dzīvnieku fotogrāfi un dabas entuziasti var vislabāk izmantot šīs kameras funkcijas.

Canon EOS 90D 32,5 megapikseļu APS-C CMOS sensors un jaudīgais procesors kompaktajā DSLR korpusā to padara par ļoti reaģētspējīgu kameru, kas ļāva Markusam notvert vissmalkākās detaļas. APS-C sensors ļauj pietuvināt kadru, palielinot telefoto diapazonu, savukārt autofokusu (AF) nodrošina 45 krusteniskā veida punktu sistēma, kas ir elastīga un ātra. Kopējais fokusa laukums tiek sadalīts zonās vai atsevišķos punktus, ko varat izvēlēties, izmantojot sviru.

Ātra nepārtraukta uzņemšana, kas ļauj uzņemt līdz 10 kadriem sekundē (fps), kopā ar inteliģento izsekošanas un atpazīšanas (iTR) sistēmu padara kameru Canon EOS 90D ideāli piemērotu savvaļas dzīvnieku fotogrāfiem, tostarp Markusam, kuram ātrums ir izšķiroši svarīgs.

Bezdelīga, kas uzsāk lidojumu, lācis medībās vai garām lidojošs ūdens putns — tiklīdz Markusam rodas iespēja uzņemt izcilu fotogrāfiju, viņam tā ir jāizmanto. “Canon EOS 90D ir ātra kamera,” viņš saka. “Es pārsvarā fotografēju ar profesionālā līmeņa kameru Canon EOS-1D X Mark II, un šīm abām kamerām ir līdzīgs fokusēšanās ātrums.”

Saistīti raksti
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

SAVVAĻAS DZĪVNIEKU FOTOGRAFĒŠANA

Labākie objektīvi savvaļas dzīvnieku fotografēšanai

Uzņemiet brīnišķīgus attēlus ar savvaļas dzīvniekiem un putniem, izmantojot šos fiksēta fokusa attāluma un tālummaiņas objektīvus.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

SAVVAĻAS DZĪVNIEKU FOTOGRAFĒŠANA

Padomi savvaļas dzīvnieku fotografēšanai

Profesionāle Danija Konora (Dani Connor) sniedz noderīgus padomus topošajam savvaļas dzīvnieku fotogrāfam par to, kā gūt panākumus nozarē.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

SAVVAĻAS DZĪVNIEKU FOTOGRAFĒŠANA

Padomi savvaļas dzīvnieku fotografēšanai

Padomi un paņēmieni, lai uzņemtu jauna līmeņa savvaļas dzīvnieku fotogrāfijas un efektīvi izmantotu savu Canon kameru un objektīvus.

Markuss norāda, ka Somijā ir viegli atrast vietas, kurās uzturas savvaļas dzīvnieki. Viņš jauniem savvaļas dzīvnieku fotogrāfiem pārliecināti saka: “Lai arī kur tu būtu, tu vari atrast labas vietas fotografēšanai. Jo īpaši putnus var atrast jebkur — pilsētā, parkā vai piekrastē. Nav jāmēro simtiem kilometru. Dzīvnieki ir tuvāk, nekā tev liekas.”

Zināšanas par vietējo dabu ir ļoti nozīmīgas, un, atgriežoties vienā un tajā pašā vietā, var ietaupīt laiku un pilnveidot idejas, izmantojot atšķirīgu apgaismojumu un leņķus. “Fotografējot putnus, svarīgākais ir pārzināt putnu sugas. Cik tuvu es varu piekļūt? Vai man ir jāpaslēpjas? Ja tu iztraucēsi putnus, tad palaidīsi garām kadrus,” viņš saka.

Markusa padomi, kā fotografēt savvaļas dzīvniekus

1. Izmantojiet visus fokusa punktus

Markusam var nākties gaidīt stundām vai pat dienām ilgi, lai notvertu ideālo mirkli, taču pacietība ir tikai viena no daudzajām īpašībām, kas ir vajadzība savvaļas dzīvnieku fotogrāfam. Ir jāspēj arī ātri reaģēt, jo dažu sekunžu laikā kustība var beigties. “Man ir ļoti ātra reakcija,” viņš skaidro. “Taču liela nozīme ir kameras aprīkojumam un optikai. Jo vairāk kadru sekundē kamera var uzņemt, jo labāk, un tas pats attiecas uz autofokusu.”

Jebkurš jauns putnu fotogrāfs atzīs, ka viena no grūtākajām lietām jebkuras kameras AF sistēmai ir uzņemt asus attēlus — jo īpaši lidojošu putnu attēlus.

“Kad es fotografēju lidojošus putnus, es parasti izmantoju visus kameras fokusa punktus — kamerai Canon EOS 90D ir 45 punkti. Autofokuss ir tik labs un daudzpusīgs, ka putnu ir viegli noturēt fokusa laukumā. Vienīgais parametrs, ko es mēdzu mainīt, ir izsekošanas jutīgums. Ja fons ir kustīgs, es to pazeminu,” viņš saka.

2. Izsekojiet kustību ar AI Servo režīmu

Viena no putnu sugām, ko Markusam visvairāk patīk fotografēt, ir melnkakla gārgale. Kad šie putni cēli peld pa ūdens virsu, nav īpaši liela kontrasta starp gārgales galvas pelēkajām spalvām un tumšo fonu, kam Markuss dod priekšroku.

Taču kamera Canon EOS 90D spēj viegli izsekot putna kvēlojošajai sarkanajai acij un noturēt to fokusā. “Gārgales ūdenī peld diezgan lēni, tāpēc es izmantoju deviņus fokusa punktus,” Markuss saka. “Es izmantoju AI Servo, lai izsekotu putnu un saglabātu kadra asumu, un sviru, lai izvēlētos dažādus fokusa punktus. Fotografējot putnus, situācija mainās ļoti ātri, tāpēc svira atvieglo darbu,” viņš piemetina.

3. Iesaldējiet kustību ar lielu slēdža ātrumu

Liels sērijveida foto uzņemšanas ātrums ir būtisks, lai notvertu gaistošos mirkļus, kuros putni beidzot parādās, piemēram, medījot vai veicot riesta rituālus. “Lai uzņemtu perfektu kadru, putniem ir jāatrodas pareizā pozīcijā, un 10 kadri sekundē man palīdz pilnvērtīgi izmantot šo mirkli,” Markuss saka.

Putni ne vienmēr parādās tad, kad ārā ir ideāla gaisma, un par Somijas brīnišķīgajās garajās vasaras dienās Markuss bieži strādā sliktā apgaismojumā. “Šādos apstākļos, lai iesaldētu kustību, ir jāizmanto augsta ISO vērtība. Es regulāri izmantoju ISO 6400 vai pat augstāku ISO vērtību,” Markuss norāda. Kameras Canon EOS 90D maksimālais ISO ir 25 600, kas ļauj brīvi fotografēt sliktā apgaismojumā.

Ir nepieciešams arī liels slēdža ātrums, taču pat tas ir atkarīgs no putna. “Lai nofotografētu bezdelīgas, es izmantoju 1/3200 s; ziemeļpūces nav pārāk ātras, tāpēc to fotografēšanai es izmantoju 1/2000 s, un reizēm var pietikt pat ar 1/1000 s. Pat labā apgaismojumā ir vajadzīgs diezgan augsts ISO, lai sasniegtu šādu slēdža ātrumu,” viņš piemetina.

4. Uzņemiet vairāk kadru ar ilgmūžīgu akumulatoru

Neatkarīgi no tā, vai Markuss fotografē ūdensputnus uz ezera virsmas vai pūces biezā Somijas mežā, viņš bieži atrodas kilometriem tālu no jebkādas apdzīvotas vietas, tādēļ akumulatora darbības laikam ir liela nozīme. Lai arī ir samērā viegli paņemt līdz vairākus pilnīgi uzlādētus akumulatorus, ir ļoti svarīgi, lai, sākot tos izmantot, tie darbotos ilgi.

Kamerai Canon EOS 90D ir ilgs akumulatora darbības laiks, kas ļauj uzņemt 1300 kadru, un Markuss norāda, ka vasarā viņam visu dienu pietiek ar vienu akumulatoru.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Fotografējiet ar augstu izšķirtspēju

Markuss piedāvā savas fotogrāfijas žurnālu un grāmatu izdevniecībām, un nepieciešamais attēla izmērs var būtiski atšķirties, taču kvalitātei vienmēr ir jāatbilst augstākajiem standartiem. “Manas fotogrāfijas nonāk daudzās vietās un tiek izmantotas dažādos veidos. Izstādēm paredzētajām izdrukām ir jābūt vismaz metru platām,” viņš saka.

Kameras Canon EOS 90D 32,5 megapikseļu sensors ne tikai ļauj Markusam iegūt attēlu failus, kas ir piemēroti lielformāta izdrukām, bet arī saglabā pietiekami lielu izšķirtspēju pēc to apgriešanas. “Tas man dod lielu brīvību pēc tam datorā tās apstrādāt, kā vien es vēlos.”

Autors: Kevins Kārters (Kevin Carter)

Saistīti produkti

Saistīti raksti

Gūstiet iedvesmu — tas ir galvenais noderīgu fotografēšanas padomu, pircēja ceļvežu un informatīvu interviju avots — viss, kas nepieciešams vislabākās kameras vai printera atrašanai un jaunāko radošo ideju īstenošanai.

Atpakaļ uz visiem stāstiem