Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Pusnakts klaiņotājs: kā Munro Moonwalker uzņem kalnu skatus

Kad Alans Rovens beidza savu žurnālista maiņu nacionālajā laikrakstā, viņš bija pārāk saspringts, lai dotos gulēt. Tā kā viņš bija dedzīgs kalnos kāpējs, atstājot ziņu dienesta telpas, viņš sāka doties tieši uz Skotijas kalniem. Kāpjot kalnos tumsā, viņš varēja vērot saullēktu “bez nevienas dzīves dvēseles sev apkārt” un kāpt lejā, kad pārējā pasaule modās.

“Viens brīnišķīgs šo nakts pastaigu aspekts ir tas, ka diena atnāk kopā ar tevi,” viņš stāsta.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alana unikālais dzīvesveids viņam bija tik ļoti atbilstošs, ka viņš to uzturēja 20 gadus, pielāgojot darba grafiku savai kaislībai uz kalniem un naktīs uzkāpjot aptuveni 300 virsotnēs.

Tagad, būdams ārštata žurnālists un rakstnieks, Alans ir publicējis divas grāmatas par saviem pusnakts piedzīvojumiem un pašlaik strādā pie trešās grāmatas par misiju uzkāpt dažādos kalnos katra pilnmēness laikā šajā gadā.

Nakts virsotņu iekarošanas kaislības dēļ viņa somas vienmēr ir sapakotas un viņš ir gatavs doties ceļā uz jebkuru Skotijas augstāko virsotni jebkurā brīdī — piedzīvojumus viņš dokumentē savā Munro Moonwalker blogā un sociālajos tīklos.

Šajos ceļojumos kalnu skatu uzņemšanai viņu vienmēr pavada Canon kompaktkamera, kas ir pietiekami maza, lai iegultu jakas kabatā. “Es vēlos doties ceļā ar pēc iespējas vieglāku aprīkojumu, tāpēc man patīk patiešām laba kabatas formāta kamera,” saka Alans. “Es dodos pārgājienā, lai redzētu kalnus un uzņemtu bildes, es turp nedodos, lai uzņemtu bildes un būtu kalnos — tur ir atšķirība. Es nevēlos jucekli ar maināmiem objektīviem un tamlīdzīgām lietām. Tāpēc arī kabatas formāta kameras ir ideāli piemērotas manām vajadzībām.”

"Katra bilde parāda kādu stāstu — tas ir žurnāls ar liecībām par to, kur esat bijis un kas jūs esat"

Alans izmanto PowerShot SX740 HS, lai iemūžinātu atmiņas kalnos. Kamera ir ne tikai ērti pārnēsājama un vienkārši lietojama, bet arī aprīkota ar daudzām noderīgām funkcijām — no 4K video līdz iespaidīgai 40 reižu optiskajai tālummaiņai, — līdz ar to viņš var fotografēt detalizētus tuvplānus, savvaļas dzīvniekus un arī objektus tālumā.

“Fotografēšana man ir ļoti svarīga,” viņš saka. “Katra bilde parāda kādu stāstu — tas ir žurnāls ar liecībām par to, kur esat bijis un kas jūs esat. Ar to var arī parādīt citiem to, kas viņiem pietrūkst. Tik bieži gadās, ka nokļūstu kalna virsotnē un domāju, “Es vēlētos, kaut tas un tas to varētu redzēt.” Tas ir lielisks mantojums — attēli tiks nodoti tālāk, un, cerams, mani mazbērni priecāsies, skatoties, ko esmu paveicis.”

Alana dabas fotografēšanas padomi

1. Ņemiet līdzi kameru ar lielu tālummaiņu

Alana kāpieni viņu aizved galvu reibinošā augstumā, kur drošība nozīmē pieturēšanos pie iestaigātām takām. “Laba tālummaiņa nozīmē to, ka, ieraugot kādu savvaļas dzīvnieku, piemēram, briedi vai plēsīgu putnu, varat tam piekļūt daudz tuvāk,” viņš saka.

“Ja kaut ko redzat jūdzes attālumā, nevarat pēkšņi pieņemt lēmumu turp doties, lai to nofotografētu, jo, kamēr tur nokļūsit, tas jau būs prom. Jums nepieciešama iespēja uzņemt kadru no tās vietas, kur atrodaties.”

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Canon PowerShot SX740 HS ir kompakta kamera, kas aprīkota ar 40 reižu optisko tālummaiņu un ļauj detalizēti uzņemt attālus objektus, bet tehnoloģija ZoomPlus digitāli palielina optisko tālummaiņu, panākot 80 reižu palielinājumu ar nelielu kvalitātes zudumu, salīdzinot ar citu kameru digitālo tālummaiņu. Iepriekš parādītajos attēlos tika izmantota 80 reižu tālummaiņa, lai uzņemtu sarūsējušu detaļu uz attālas laivas korpusa.

Tā pat ļauj Alanam uzņemt debess tuvplānus naktī. “Es strādāju pie grāmatas par kāpšanu kalnos pilnmēness laikā,” viņš stāsta. “Kamera ar spēcīgu tālummaiņu man dod iespēju iegūt tuvākus kadrus.”

2. Esiet gatavs kustībai

Nepārtrauktās uzņemšanas režīms var būt ļoti parocīgs kalnos. “Esot šajā iespaidīgajā plašumā, dažkārt diezgan tālu lejā var pamanīt kādu kustību, un ir tikai dažas sekundes, lai rīkotos,” Alans stāsta. “Ja kaut ko pamanāt viršos, jūs vēlaties to tūlīt apskatīt tuvumā. Līdz ar to Canon PowerShot SX740 HS nepārtrauktās fotografēšanas ātrums sniedz lielas priekšrocības, uzņemot kustību.”

Piemērots kustīgiem objektiem — no savvaļas dzīvniekiem līdz skolas sporta dienai — šis nepārtrauktās fotografēšanas režīms ar 10 kadriem sekundē vispusīgāk uzņem stāstu.

3. Nodrošiniet, lai varētu uzņemt smalkas detaļas

Saistīti raksti
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

PIEDZĪVOJUMU FOTOGRAFĒŠANA

Āra piedzīvojumu fotografēšana

Fotogrāfe Anna Blekvela (Anna Blackwell) dodas pārgājienā pa Dartmūras savvaļas takām ar Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

DABAS FOTOGRAFĒŠANA

Daba melnbaltajās fotogrāfijās ar Powershot G7 X Mark III

Canon vēstniece Helēna Barleta (Helen Bartlett) dalās ar padomiem par iedvesmojošu melnbalto dabas fotogrāfiju veidošanu ar kompaktkameru, atrodoties brīvā dabā.

“Kad esat kalna virsotnē, jums ir perfekts skats, kuru jāuzņem pēc iespējas labāk,” stāsta Alans. Tāpēc tiešām atmaksājas kamera, kura var uzņemt pēc iespējas vairāk informācijas. “Uzņemot 4K videomateriālu, ir redzams katrs zāles stiebriņš. Uzņemot 4K formātā, jūs redzat mazas detaļas, kuras citādi pazustu.”

Canon PowerShot SX740 HS kameras 4K videorežīms nodrošina pārliecinošu izšķirtspēju un piedāvā iespēju no materiāla izvilkt atsevišķas fotogrāfijas. Alans uzskata, ka ļoti noderīgs ir arī intervāla fotografēšanas režīms. “Intervāla fotografēšana ir lieliski piemērota saullēktiem un saulrietiem. Var uzņemt mainīgo gaismu un dažādās krāsas, kas ļoti ātri mainās."

4. Kopīgojiet, kamēr atrodaties ceļā, neatkarīgi no tā, kur esat.

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

“Kopīgošana ir kļuvusi ārkārtīgi svarīga,” Alans saka. “Cilvēki sociālajos tīklos aktīvi gaida, kad publicēšu jaunus stāstus. Dažkārt to neizdaru, un pēc tam cilvēki saka, “Es gaidīju šo ziņojumu, kur tas ir?’”

Canon PowerShot SX740 HS Bluetooth un Wi-Fi savienojums ļauj Alanam kopīgot attēlus, atrodoties ceļā. Lai to izdarītu, viņš savieno kameru ar mobilo tālruni un publicē jaunumus no kalniem. Attēli tiek automātiski pārsūtīti uz viņa tālruni, izmantojot funkciju Auto Transfer, kas ietverta Canon Camera Connect lietojumprogrammā, un pirms publicēšanas blogā un sociālajos tīklos viņš savām fotogrāfijām var pievienot ģeogrāfiskās atzīmes, izmantojot sava tālruņa GPS.

5. Izmantojiet attēlu stabilizēšanu, lai iegūtu asus savvaļas dzīvnieku un makro kadrus


Neatkarīgi no tā, vai Alans fotografē, kā viņa mazmeita met ritenīšus dārzā, vai uzņem ērgli, kas planē virs galvas, viņš ir konstatējis, ka Canon PowerShot SX740 HS funkcija Intelligent IS ir nenovērtējama, lai uzņemtu vienmērīgu materiālu un asas fotogrāfijas. Viņš saka, ka tā ir noderīga ne tikai kustībai, bet arī makro uzņēmumiem.

“Es fotografēju kāpurus, taureņus un visu veidu lietas savai mazmeitai un pēc tam tās parādu viņai,” viņš stāsta. “Viņa priecājas, un ar to mums ir izveidojusies cieša saikne. Tas ir lieliski, ka viņai patīk pētīt apkārtni. Nav nekā labāka par to, ka jaunākā paaudze interesējas par dabu un apkārtējo pasauli.”

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Autors: Lūsija Fulforda (Lucy Fulford)

Iepazīstieties ar jaudu un daudzpusību, ko piedāvā Canon 4K kameru klāsts

Saistīti raksti

Gūstiet iedvesmu — tas ir galvenais noderīgu fotografēšanas padomu, pircēja ceļvežu un informatīvu interviju avots — viss, kas nepieciešams vislabākās kameras vai printera atrašanai un jaunāko radošo ideju īstenošanai.

Atpakaļ uz visiem padomiem un paņēmieniem