FOTOGRĀFIJU RESTAURĀCIJA

Dārgu atmiņu restaurācija

Iepazīstieties ar projektu “ReStory”, kurā tiek restaurētas neskaitāmas fotogrāfijas, kas tika sabojātas postošajos plūdos Beļģijā 2021. gadā.
Rokas, kuras tur bojātu fotogrāfiju ar guļošu bērnu.

2021. gada jūlijā Beļģija piedzīvoja vienus no postošākajiem un pēkšņākajiem plūdiem vēsturē, kad daudz cilvēku zaudēja dzīvību un vairāk nekā 220 000 māju tika bojātas vai iznīcinātas. Beļģijas dienvidu reģions Valonija, konkrētāk Ljēžas province, bija viens no vissmagāk cietušajiem apgabaliem, kas joprojām atkopjas.

Kad pazaudē visu, paliek atmiņas, tomēr izdzīvojušie zaudēja arī tūkstošiem fotogrāfiju ar milzīgu sentimentālu vērtību, kuras tika sabojātas vai aizskalotas.

Ar projekta “ReStory”, reklāmas aģentūras “Happiness Brussels”, daudzu brīvprātīgo digitālo retušētāju, restaurācijas laboratorijas “Object Care” un “Canon Belgium” kopīgās iniciatīvas atbalstu tika uzsākta misija, lai restaurētu pēc iespējas vairāk plūdu upuru fotogrāfiju.

“Mēs uzņēmumā Canon zinām, kāds ir fotogrāfiju emocionālais spēks un ar tām saistītos stāstus,” saka Žako Lērs (Jacco Leurs), “Canon Benelux” rīkotājdirektors. “Tāpēc mēs atbalstām fotogrāfiju restaurēšanas programmu “ReStory” un bijām ļoti aizkustināti par cilvēku stāstiem. Projekts paredzēts ikvienam, ko ietekmējuši plūdi un kurš vēlas restaurēt bojātās fotogrāfijas. Šādi šie cilvēki var saglabāt neskartas savas atmiņas, un mēs varam palīdzēt mazināt viņu bēdas.”

ReStory: projekts plūdos bojāto fotogrāfiju atjaunošanai

Sieviete, kas sēž pie galda, turot rokās ūdens bojātu fotogrāfiju.

Fotogrāfijas ļauj mums paturēt svarīgas vēstures liecības — par cilvēkiem un vietām, kā arī atmiņas, kas dārgas mūsu sirdīm.

Plūdu bojāta fotogrāfija, kurā redzama jauna sieviete, kas sēž zālē ar suni.

Šī fotogrāfija tās īpašniecei bija īpaši nozīmīga — tā bija uzņemta vietējā skaistumkopšanas vietā, kuru viņa regulāri apmeklēja kopā ar māsu.

Plūdu laikā ziņās parādījās daudz to personu stāsti un sejas, kurus ievērojami ietekmēja šīs dzīvi mainošais notikums. Matiass Vermērs (Mattias Vermeire), aģentūras “Happiness Brussels” uzņēmējdarbības direktors, atsauc atmiņā ziņas un to, kā viņi ierosināja izveidot kustību, lai mēģinātu palīdzēt.

“Televīzijā rādīja kādu sievieti, kas stāstīja, ka viņa ir pazaudējusi visu, bet viņai bija fotoalbums ar kāzu un brīvdienu fotogrāfijām,” viņš skaidro. “Viņa teica, “Es varu nomainīt savu televizoru, es varu nomainīt visu, bet es nevaru aizstāt šīs atmiņas,”— protams, nezinot, kādas bija iespējas. Mēs domājām, ka varam palīdzēt šiem cilvēkiem. Sākām meklēt, vai ir kādi pakalpojumi, ar kuru palīdzību mēs varētu atjaunot fotogrāfijas.”

Aģentūras darbinieki devās uz uzņēmumu “Object Care”, kas specializējas priekšmetu restaurēšanā, izmantojot ķīmisko stabilizāciju, lai atjaunotu bojātās fotogrāfijas.

Meklējot atmiņas, ko atjaunot

Sieviete stāv gruvešu vidū, turot fotoalbumu, kurā ir bojāta kāzu fotogrāfija.

Šī sieviete zaudēja savu vīru, deviņus gadus pirms plūdu ūdeņi aizslaucīja viņas māju. Viņa izmisīgi vēlējās saglabāt atmiņas par kopā pavadīto laiku, īpaši kāzu fotogrāfijas.

Sieviete, kas stāv pie sienas un tur rokās pleķainu melnbalto fotogrāfiju ar trīsriteni.

Varētu domāt, ka ūdens bojātas fotogrāfijas nav atjaunojamas, taču tās var notīrīt un restaurēt, izmantojot digitālās metodes.

Izveidojusi rīcības plānu, aģentūras “Happiness Brussels” komanda reklamēja projektu, izmantojot Facebook grupas un bezpeļņas organizācijas, kas palīdz plūdu upuriem. Tomēr sākotnējā reakcija bija neliela. “Mēs runājām ar “Canon Belgium”, viņi mūs nodrošināja ar labāko Canon kino aprīkojumu, un mēs izveidojām dokumentālo filmu par to,” stāsta Matiass. “Pēc tam mēs personiski devāmies meklēt cilvēkus.

Trīs dienas mēs runājām ar visiem, kas gāja garām, skaidrojot, ko darīsim. Daži cilvēki teica, “Jūs varat man palīdzēt, man ir palikušas dažas fotogrāfijas” vai “Es zinu, kādu, kam ir fotogrāfijas.”

Pēc tam komanda sāka restaurācijas procesu, dokumentējot projektu ar ierakstītām intervijām, kurās bija gan īsas dokumentālās filmas, gan fotogrāfiju izstāde, kas tika parādīta Fotogrāfiju dienu pasākumā “Brussels Expo” laikā 2021. gada oktobrī. Drīzumā arvien vairāk cilvēku sāka sazināties par savu fotogrāfiju restaurēšanu, un projekts turpinājās arī nākamajā gadā.

Fotogrāfiju restaurēšanas procedūra

Salocījusies, ūdens bojāta fotogrāfija ar sievieti, kas ēd.

“Uz attēliem, ko savācām, nebija tikai ūdens,” saka Matiass. “Tur bija smiltis, netīrumi un pat tādas vielas kā eļļa un tinte. Bieži vien paņēmām attēlus, kuri bija pilnīgi oranži.”

Retušēta fotogrāfija ar sievieti, kas ēd.

Lai gan ir daži ierobežojumi tam, ko var atjaunot, tomēr process ir pārsteidzoši efektīvs. Ievērojami uzlabot var pat tos attēlus, ko ir ļoti ietekmējuši laikapstākļi.

Uzņēmumā “Object Care” restaurācijas process ietver manuālu katras fotogrāfijas attīrīšanu. Pēc tam aģentūras “Happiness Brussels” brīvprātīgo retušētāju komanda strādāja ar detalizētu attēlu koriģēšanu.

“Viņi nebaidās paņemt bojātu attēlu un vienkārši iemest to ūdenī,” saka Matiass. “Sākumā mēs visi kļuvām gluži traki, bet viņi zināja, kas jādara. Viņi to ieliek ūdenī, lai mēģinātu pēc iespējas labāk notīrīt attēlu, noņemot visas dažādās vielas. Pēc tam viņi to digitalizē, vienkārši nofotografējot ar Canon kameru. Un tad mēs iesaistāmies.

“Mēs izveidojam reklāmas fotogrāfiju, izmantojot Photoshop un citus paņēmienus, lai fotogrāfiju uzlabotu vai tās apvienotu. Mēs domājām, “Mēs varam izmantot šīs zināšanas par bojātajām fotogrāfijām, lai tās notīrītu un noņemtu pleķus un bojājumu pēdas.”

Brīvprātīgie vietējie digitālie retušētāji tagad ir pavadījuši apmēram 1000 stundas, tīrot plūdos bojātos attēlus projektam “ReStory”, un arī daži ārštata darbinieki ir ar mums sazinājušies, lai brīvprātīgi ziedotu savu laiku. Rediģēšanas procesam ir ierobežojumi, tomēr rezultāti un atsaucība ir bijusi ievērojama.

“Mēs nevaram no jauna izdomāt, kā cilvēks ir izskatījies, ja bojājuma dēļ attēlā ir pazudusi puse sejas. Bet mēs varam atjaunot debesis un kokus un varam noņemt pleķus, kas fotogrāfijās ir uz cilvēkiem,” saka Matiass.

Koriģētās fotogrāfijas tika izdrukātas ar Canon imagePROGRAF PRO-1000, lai iegūtu košas profesionālas kvalitātes fotogrāfijas. “Šobrīd savācam daudz attēlu, lai varētu palīdzēt pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam. Mēs organizējam izbraucienus, lai paņemtu no cilvēkiem fotogrāfijas, jo, saprotams, ka šo fotogrāfiju emocionālās vērtības dēļ cilvēki nejūtas komfortabli, tās ieliekot aploksnē un nosūtot mums pa pastu.”

Pieteikumus plūdu laikā bojāto fotogrāfiju restaurēšanai var iesniegt vietnē www.restory.photo.

Pieci padomi vecu vai bojātu fotogrāfiju restaurēšanai

Rokas, kas tur bojātu fotogrāfiju apvalku, augšpusē redzams maza bērna portrets.

“Daudziem cilvēkiem ir tikai divas vai trīs fotogrāfijas restaurācijai, un tas nozīmē, ka mēs varēsim palīdzēt daudziem cilvēkiem,” saka Matiass. "Tas ir mūsu mērķis. Mēs negribējām palīdzēt trim vai četriem cilvēkiem ar 100 vai 200 fotogrāfijām, mēs gribējām palīdzēt daudziem cilvēkiem ar mazāku fotogrāfiju skaitu, kas viņiem patiešām bija svarīgas, — fotogrāfijām, kas atdzīvina viņu atmiņas.”

1. Necentieties fotogrāfijas ātri izžāvēt

“Ja fotogrāfijas ir sabojājis ūdens, nemēģiniet tās nekavējoties izžāvēt un nelieciet tās uz apkures sistēmas, jo tā sabojāsiet tās vēl vairāk,” iesaka Matiass. “Papīrs kļūs cietāks nekā iepriekš un sāks plaisāt, kas būtībā ir ķīmiskās izmaiņas, kuras nevar novērst. Ja fotogrāfija ir sabojāta, vislabāk to turēt tajā pašā vidē.”


2. Ievietojiet to noslēgtā maisiņā ar ūdens tvaikiem

Tiem, kas plāno sūtīt savas fotogrāfijas profesionāliem restauratoriem: “Ja jūsu fotogrāfija ir bijusi ūdenī, vislabāk to ievietot noslēgtā maisiņā ar ūdens tvaikiem vai pilieniem, lai nodrošinātu nemainīgus apstākļus,” Matiass saka.


3. Lai pats atjaunotu senas fotogrāfijas, digitalizējiet tās pirms importēšanas programmā Photoshop vai Digital Photo Professional (DPP)

Fotogrāfiju, kuru vēlaties restaurēt, ieskenējiet vai nofotografējiet augstā kvalitātē un pēc tam atveriet digitālo versiju rediģēšanas programmatūrā, piemēram, Adobe Photoshop. Pēc savas fotogrāfijas kopijas izveidošanas apgrieziet un iztaisnojiet to, ja nepieciešams.


4. Koriģējiet bojātās zonas un labojiet krāsas

Izmantojot pleķu noņemšanas otu (Spot Healing Brush) programmā Adobe Photoshop, var novērst locījumus, noņemt pleķus, izlabot ieplēstās vietas un koriģēt zonas, ko bojājis ūdens vai vecums. Noteikti veidojiet jaunu slāni katrai izmaiņai, lai nerediģētu oriģinālo fona slāni. Varat izmantot trokšņa samazināšanas (Noise Reduction) rīku, lai noņemtu graudainību. Krāsu izbalēšana ir bieži sastopama vecām fotogrāfijām, tāpēc, lai iegūtu kvalitatīvas izdrukas, bieži ir ieteicams veikt arī krāsu korekcijas. Canon DPP RAW formāta apstrādes un fotogrāfiju rediģēšanas programmatūra piedāvā arī detalizēti koriģēt attēlus, tostarp veikt krāsu korekcijas un asuma palielināšanu.


5. Sagatavojieties drukāšanai

Pirms drukāšanas mājās saglabājiet attēlu piemērotā attēla faila formātā, piemēram, JPEG, PNG vai TIFF. Ja kamera to atbalsta, ieteicams uzņemt RAW formātā, jo tas sniedz maksimālas rediģēšanas iespējas. Kompaktais, tomēr daudzpusīgais A3+ formāta Canon PIXMA PRO-200 printeris ir lieliski piemērots augstas kvalitātes krāsu un melnbalto attēlu drukāšanai. Ja vēlaties pats atjaunot attēlus, šis bezvadu printeris piedāvā astoņu krāsu tintes sistēmu izcilai atveidošanai un pielāgojamiem izdruku izmēriem. Arī pieejamie PIXMA klāsta printeri nodrošina kvalitatīvus rezultātus, mājās drukājot fotogrāfijas. Canon Pro Platinum PT-101 ir glancēts, smags fotopapīrs studijas kvalitātes izdrukām ar izcilu noturība pret izbalēšanu.


Adobe un Photoshop ir reģistrētas preču zīmes vai preču zīmes, kas pieder uzņēmumam Adobe Amerikas Savienotajās Valstīs un/vai citās valstīs.


Autors: Lorna Dokerila (Lorna Dockerill)

Saistīti produkti

Saistītie raksti

  • REDIĢĒŠANAS PAMATI

    Kā rediģēt īpašas fotogrāfijas

    Uzlabojiet savus īpašo mirkļu kadrus ar šiem vienkāršajiem fotogrāfiju rediģēšanas padomiem.

  • FOTOATTĒLU REDIĢĒŠANA / PĒCAPSTRĀDE

    RAW attēlu rediģēšana ar DPP

    Atklājiet, kā rediģēt, koriģēt un uzlabot RAW fotogrāfijas, izmantojot Canon DPP programmatūru.

  • RADOŠA DRUKĀŠANA

    Svarīgi padomi izdruku izlikšanai apskatei

    Uzziniet, kā pārveidot mājokli ar skaistām galerijas stila ģimenes fotoattēlu izdrukām.

  • ĢIMENES FOTOGRĀFIJAS

    Uzņemiet labākas Ziemassvētku fotogrāfijas nekā pagājušajā gadā

    Fotogrāfe Ļena Petrova stāsta par to, kā uzlabot svētku fotografēšanas prasmes.