CEĻOJUMU FOTOGRAFĒŠANA

48 stundas Seviljā ar kameru EOS R10

No ēdiena līdz flamenko — atklājiet, kā ceļojumu blogere Diāna Miljosa (Diana Millos) ar Canon EOS R10 iemūžināja Spānijas pilsētas garu.
Sieviete vasaras kleitā un saules cepurē tur Canon EOS R10 pie sejas, skatoties cauri skatu meklētājam. Viņa stāv kompleksas Spānijas arhitektūras priekšā.

“Ja vēlaties redzēt brīvdienu galamērķi jaunā gaismā, uzlieciet modinātāju,” saka ceļojumu satura veidotāja Diāna Miljosa (Diana Millos). “Saullēkts ir mans mīļākais laiks, lai izpētītu vietu un fotografētu,” viņa paskaidro. “Parasti nav neviena cilvēka, un gaisma ir patiešām maiga. Šajā diennakts laikā viss izskatās maģiskāk.”

Diāna ar savu Canon EOS 80D (tagad tās pēctece ir Canon EOS 90D) un Canon EOS 7D Mark II ir iemūžinājusi saullēktu visā pasaulē. Viņas attēli pakalpojumā Instagram ir piesaistījuši vairāk nekā 135 000 sekotāju, un viņa ir apmeklējusi visdažādākās vietas — no tādiem tāliem galamērķiem kā Indija, Meksika un Vjetnama līdz Eiropas pilsētām Rumānijā, Gruzijā un Itālijā.

Nesen brīvdienās Diāna devās uz dzimto Spāniju, kur viņai pievienojās jauns ceļojuma kompanjons: Canon EOS R10. Kamera EOS R10 ir viena no divām bezspoguļa kamerām EOS R sistēmā (otra ir EOS R7), kas aprīkota ar APS-C sensoru, paverot citādu pieredzi ar Canon. Kameras EOS R10 iespaidīgā 24,2 MP izšķirtspēja, kompaktais dizains — tā sver tikai 429 g — un radošās fotografēšanas un video funkcijas padara to par ideālu rīku tiem, kas pēta apkārtni un vēlas parādīt savus stāstus unikālos un novatoriskos veidos.

Diāna paņēma kameru EOS R10, lai iemūžinātu Seviljas ainas 48 stundu ceļojumā uz Andalūzijas galvaspilsētu. Arhitektūras fotografēšana ir viena no viņas specializācijām, un viņa apmeklēja vairākas pilsētas ievērojamākās vietas, tostarp Spānijas laukumu (Plaza de España), Hiraldas torni (Seviljas katedrāles zvanu torni) un “Metropol Parasol” — vienu no pasaulē lielākajām koka konstrukcijām.

Canon EOS R10 atrodas uz krāsota keramikas staba pamatnes.

“Katru dienu cēlos pirms saullēkta, lai pēc iespējas vairāk izmantotu brīnišķīgo gaismu,” atklāj Diāna. “Februārī bija tāda sajūta kā vasarā. Seviljā ir tik daudz dekoratīvu elementu, un tā ir patiešām skaista pilsēta.

Es izmantoju kameru EOS R10 dažādās situācijās — no flamenko dejotāju līdz upes airētāju fotografēšanai, un es varēju eksperimentēt ar kameras automātisko fokusēšanu, liela ātruma nepārtrauktās fotografēšanas režīmu un video iespējām.”

Ceļojums bija ne tikai pirmā reize, kad Diāna fotografēja Sevilju, bet arī viņas pirmā iespēja izmantot bezspoguļa kameru. “Man bija patiešām vienkārši pāriet uz kameru EOS R10,” viņa saka. “Augšpusē bija dažas atšķirīgas pogas, bet to bija patiešām ērti lietot.”

Diānas aprīkojumā bija arī divi jauni RF-S tālummaiņas objektīvi, kas paredzēti APS-C EOS R sistēmai, — abi piedāvā fantastisku attēlu kvalitāti. Mazais un salīdzinoši diskrētais Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ir aprīkots ar 18–45 mm fokusa attālumu, kas piemērots dažādiem ceļojumu scenārijiem, savukārt daudzpusīgajam RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ir lieliskas tuvplānu iespējas, turklāt tas piedāvā teleobjektīva sasniedzamību un lielu tālummaiņu ar 18–150 mm fokusa attālumu. Abiem objektīviem ir arī attēla stabilizācija.

Izšķirtspēja un ātrums dramatiskiem notikumiem un darbībai

Sieviete dzeltenā kleitā stāv zem greznas arkas, kas atrodas gara, šaura ūdens baseina priekšā; tajā var redzēt viņas atspulgu.

Arhitektūra ir viens no Diānas iecienītākajiem fotografēšanas objektiem. “Tā izstāsta attiecīgās vietas stāstus,” viņa saka. “Es vienmēr mēģinu atrast krāšņas vietas, tādas, kurās ir daudz detaļu,” Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 35 mm, 1/2000 s, f/5.6 un ISO12800.

Sieviete dzeltenā kleitā iet pa ceļu, gar kuru aug palmas; fonā ir akmens tornis.

Diāna dod priekšroku darbam ar kamerām, kas spēj ātri fotografēt. “Man patīk izmantot liela ātruma nepārtraukto fotografēšanu, lai man būtu vairāk attēlu, no kuriem izvēlēties,” viņa saka. Kamera EOS R10 var uzņemt līdz 23 kadriem/s ar elektronisko slēdzi un līdz 15 kadriem/s ar mehānisko slēdzi 1 . Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektīvu ar 18 mm, 1/1000 s, f/5,6 un ISO100.

Diānas ceļojumā pirmā pietura bija Spānijas laukums — ievērojama vieta, kur vērojami dažādi arhitektūras stili. “Tajā apvienota Spānijā klātesošā arābu mantojuma ietekme ar Ibērijas arhitektūru,” saka Diāna. “Tie, kas seko man sociālajos medijos, zina, ka parasti fotografēju platleņķa kadrus ar ēku un sevi tās priekšā, tāpēc es izmantoju objektīvu RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM kopā ar EOS R10, bet nomainīju to arī uz objektīvu RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, lai uzņemtu laukuma brīnišķīgo flīžu tuvplānus.”

Pēc tam Diāna pievērsa uzmanību flamenko dejotāju dramatiskās dejas un kustību iemūžināšanai. Šeit viņa izmantoja priekšrocības, ko sniedz kameras EOS R10 uzlabotā automātiskā fokusēšana, kas izmanto acu noteikšanas AF, lai vēl precīzāk sekotu cilvēkiem, kā arī kameras lielo 15 kadru sekundē nepārtrauktās fotografēšanas ātrumu, izmantojot kameras mehānisko slēdzi1.

Divas flamenko dejotājas tradicionālajās kleitās un ar paceltām rokām pozē pagalmā.

“Lai gan dejotājas visu laiku virpuļoja un kustējās, kamera saglabāja fokusu uz viņām pat ātras nepārtrauktās fotografēšanas laikā — tas bija pārsteidzoši,” saka Diāna. “Dažos kadros izmantoju salīdzinoši lēnu slēdža ātrumu, kas meiteņu kleitu stūrus nedaudz izpludināja, lai varētu nojaust dejotāju kustību. Man patīk, kā viss tiek paturēts fokusā un cik izteiksmīgi izskatās fotoattēli.”

Diāna saka, ka elektroniskā skatu meklētāja priekšrocība bija iespēja pārliecināties, ka attēli ir asi. “Skatu meklētājā var redzēt, kā darbojas sejas noteikšanas un acu noteikšanas funkcija, un tas ir ļoti noderīgi, jo varat precīzi noteikt, kas ir fokusā.”

Elektroniskais skatu meklētājs arī noder, fotografējot gaišās, saulainās dienās, jo tas sniedz iespēju pārbaudīt ekspozīciju un koriģēt to pirms slēdža pogas nospiešanas. Iespēja redzēt kameras iestatījumu ietekmi ir īpaši noderīga mazāk pieredzējušiem fotogrāfiem, jo tā padara fotografēšanu intuitīvāku.

Ēdienu tuvplāni ar krāšņām detaļām

Salātu bļoda, kas pilna ar sasmalcinātiem burkāniem, vārītu olu ceturtdaļām, sagrieztu sarkano kāpostu, sēnēm un saldo kukurūzu.

Diāna izmēģināja kameras EOS R10 fokusa braketēšanas funkciju kompozīcijas dziļumam, kas viņai sniedza iespēju uzņemt ēdiena tuvplāna attēlus, vairāk objektu attēlā parādot ar asu fokusu. Canon Photo Companion lietotne ir noderīgs rīks, ja pirmo reizi izmēģināt jaunu kameru, jo tā izskaidro visas funkcijas un regulēšana ripas. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 35 mm, 1/2000 s, f/5 un ISO1600.

Zemenes tuvplāns.

“Es uzņēmu ogu, izmantojot Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM centrālo fokusu makro fotogrāfijām,” paskaidro Diāna. “Tas bija fantastiski, ka varēju piekļūt tik tuvu un uzņemt tekstūru,” viņa saka. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 35 mm, 1/200 s, f/10 un ISO400.

Papildus raksturīgajai arhitektūrai Diānai būtiska ceļojumu aprakstu sastāvdaļa ir vietējās virtuves fotografēšana. “Man patīk strādāt ar krāsām, un bieži vien apmeklēto vietu krāsas ir saistītas ar ēdienu,” viņa saka. “Ēdiens ir kultūras daļa, un to ir svarīgi fotografēt, ja vēlaties iemūžināt vietas būtību.”

Diāna izmantoja kameru EOS R10, lai uzņemtu ēdienu tuvplānus tapu bārā un vietējā tirgū. “Es vēlējos nofotografēt krāsainās ēdienu sastāvdaļas un to tekstūru,” viņa saka, “tāpēc izmantoju objektīva RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM centrālo fokusu makro fotogrāfijām.”

Eksperimentējot ar manuālo fokusēšanu un makro, Diāna varēja piekļūt vēl tuvāk fotografējamajiem objektiem — 35 mm fokusa attālums nodrošināja 0,59 reižu maksimālo palielinājumu, tāpēc viņa varēja uzņemt katru detaļu.

Diāna izmēģināja ari kamerā ietverto fokusa braketēšanas funkciju kompozīcijas dziļumam. “Nebiju to iepriekš izmantojusi, un tas tiešām bija lieliski, ka varēju uzņemt kadru sēriju, nospiežot vienu slēdža pogu, un pēc tam redzēt kadrus apvienotus vienā attēlā, kur viss ir fokusā. Kamera arī saglabāja visus atsevišķos fotoattēlus, kuros tika fokusētas dažādas kadra daļas. Man patika šī funkcija.”

Pilsētas panorāma un interesanti rakursi

Seviljas pilsētas panorāmas kadrs.

Diāna izmantoja Canon EOS R10 kameras panorāmas režīmu — tas savieno ar kameru fotografētu kadru sēriju, kura uzņemta kameru vertikāli vai horizontāli griežot, lai nofotografētu Seviljas panorāmu. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektīvu ar 45 mm, 1/500 s, f/7,1 un ISO100.

Otrajā pilsētā pavadītajā dienā Diāna devās uz “Metropol Parasol”, kas pazīstama arī ar nosaukumu “Iemiesošanās sēnes”. “No tās paveras brīnišķīgs skats uz Sevilju, un jūs varat iemūžināt visus jumtus un ēkas, kas atrodas tālumā,” viņa saka. Mūsdienīgā koka konstrukcija bija pretstats tradicionālajai arhitektūrai, un Diāna zināja, ka tā viņai nodrošinās dažus interesantus attēlus.

Sieviete plīvojošā dzeltenā kleitā pieliecas, lai noregulētu Canon EOS R10 pozīciju uz neliela trijkāja.

Kameru EOS R10 var bez vadiem vadīt no viedtālruņa, izmantojot Canon Camera Connect lietotni vai Canon BR-E1 bezvadu tālvadības ierīci.

Sieviete dzeltenā kleitā pozē uz līkumota ceļa.

Diāna bieži skatās sociālos medijus, lai smeltos iedvesmu ceļojumu fotografēšanai, taču viņa vienmēr cenšas meklēt radošus rakursus, kas līdz šim nav izmantoti. “Doties uz vietām, kas var šķist mazāk zināmas, un mēģināt ieraudzīt, vai tajās ir vērts uztaisīt kādu kadru, ir mans iemīļotākais fotografēšanas veids,” viņa saka. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 18 mm, 1/500 s, f/5,6 un ISO100.

Lai nofotografētu sevi, Diāna parasti izmanto nelielu statīvu, uz kura atbalsta kameru, un šim braucienam viņa paņēma ērti pārnēsājamo Canon trijkāja rokturi HG-100TBR. “Tas ir īss trijkājis, tāpēc kamera EOS R10 atradās diezgan tuvu zemei, taču grozāmais skārienekrāns ļāva man viegli redzēt attēlu, tāpat kā ar savu EOS 80D,” viņa saka.

Video iespējas hibrīda stila fotogrāfiem

Canon EOS R10 aizmugure, kur redzamas kameras video opcijas.

Kamerai EOS R10 ir opcija “Movie digital IS”, ko var aktivizēt, lai stabilizētu materiālu, kas ierakstīts staigājot vai kameru turot rokās.

Labākajām ceļojumu kamerām ir jābūt spējīgām darboties kā hibrīdām kamerām, un EOS R10 nav izņēmums. Šī kamera ir aprīkota ar jaudīgu video funkciju kopumu un var ierakstīt ilgāk par parasto 30 minūšu laika ierobežojumu, ļaujot ceļojumu atmiņas tvert izteiksmīgā 4K 60p, 4K 30p izšķirtspējā ar 6K samplingu un augstas kvalitātes Full HD. Tas to padara par vienu no labākajām videoblogu kamerām Canon piedāvājuma klāstā.

Kameras lielais ātrums — 4K UHD 60/50 kadri/s — ir lieliski piemērots spraigas darbības filmēšanai ar asām detaļām, un Diāna izmantoja šīs video ierakstīšanas iespējas, filmējot airētājus upē. Filmējot ar šādu lielāku ātrumu, attēls tiek apgriezts2, un tā var būt priekšrocība filmējot attālus objektus, kurus vēlaties kadrā redzēt lielākus.

Ierakstīšana ar lielu kadru nomaiņas ātrumu tiek atbalstīta, kad kamera EOS R10 ir iestatīta Full HD video režīmā, un tā sniedz iespēju uzņemt ārkārtīgi vienmērīgu palēninātas kustības video ar 120/100 kadriem/s. “Vienā videoklipā es sekoju airētājiem un man izdevās kadrā iekļaut arī pīļu ģimeni,” stāsta Diāna. “Ir fantastiski to apskatīt palēninātā kustībā.”

No vēsturiskās arhitektūras krāšņuma un virpuļojošām flamenko dejotājām līdz krāsainiem ēdieniem ar apetīti rosinošiem tuvplāniem — kamera Canon EOS R10 ir izstrādāta, lai satura veidotājiem sniegtu vēl lielāku brīvību jaunā un radošā veidā pētīt pasauli. Tā piedāvā visas Canon EOS R sistēmas kameru priekšrocības un ir pievilcīgs piedāvājums tādiem videoblogu un blogu veidotājiem kā Diānai, kura ir pieradusi fotografēt ar DSLR kameru un vēlas kompaktu, ātru un pieejamu kameru. “Tas ir tas, kas man tiešām patīk saistībā ar šo kameru,” piebilst Diāna. “Tā ir maza un viegla, tomēr tik jaudīga.”

Autors: Markuss Hokins (Marcus Hawkins)

  1. Nepārtrauktās fotografēšanas ātrums var mainīties atkarībā no dažādiem apstākļiem. Detalizētu informāciju skatiet tehniskajos datos.
  2. 4K 60p uzņemšanas režīmā attēla horizontālā zona tiek apgriezta līdz 64%.

Saistītie produkti

Saistītie raksti

  • CEĻOJUMI

    Ideāls kompanjons ceļojumam

    Profesionālais fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) devās ceļojumā uz Šrilanku ar kameru EOS R10.

  • CEĻOJUMU FOTOGRAFĒŠANA

    10 ceļojumu fotografēšanas padomi

    Fotogrāfe un blogere Diāna Miljosa (Diana Millos) dalās ar svarīgiem padomiem skaistām ceļojumu fotogrāfijām.

  • CEĻOJUMU FOTOGRAFĒŠANA

    Labākās kameras un objektīvi ceļojumiem

    Ja iepazīstat pilsētas ielas vai nelīdzenu lauku reljefu vai pat dodaties uz otru pasaules malu, ceļot ar vieglu somu atmaksājas. Lūk, vispiemērotākais Canon komplekts pieredzes fiksēšanai, nepārtērējot budžetu.

  • FOTOGRĀFIJA

    Kameras EOS R50 salīdzinājums ar kameru EOS R10

    Mēs salīdzinām divu EOS R sistēmas APS-C kameru galvenās funkcijas un konstrukciju.